Lite hjälp är aldrig fel (Vår 2018, dag 77)

Så. Hur tränar man på att hålla liv i skritten? När vi börjar med skrittjobb från början, och inte gör något annat, så brukar vi kunna bibehålla ett dugligt framåttrampande. Problemet uppstår när vi travat och/eller galopperat, och ska ner till skritt. Då dör allt.

Min egen teori om varför det här är så svårt för oss, är att det här är ett mönster som både jag och Donna har mycket starkt inpräntat i ryggmärgen, efter tusentals ridskolelektioner (fler för Donna än för mig) där man efter uppvärmningen hör “bryt av till skritt, ge långa tyglar, och låt hästarna pusta ut”. Skritt är lika med vila, särskilt efter att man rört på benen i snabbare hastigheter.

Den här kvällen hade två av våra hoppekipage bokat manegen för att jobba med bommar, samma tid som jag brukar rida. “Det kan vara bra!”, tänkte jag. Visserligen betyder det att vi får lägga lite tankeverksamhet på att undvika att vara i vägen för dem, men fördelen väger över: det blir lite liv i luckan och då blir Donna alltid mer framåt. Särskilt om hon själv siktar på bommarna titt som tätt. (Och det gör hon. Sån är hon.) 😁

Så att jo, vi red samtidigt. (Jag kollade givetvis i förväg att det inte skulle vara ett problem.)

Mellan sadling och tränsning började Olivia och Astrid bygga fram sina bommar i ridhuset. Det hörde Donna, och blev fascinerad. Själv blev jag fnissig av att se henne till synes stirra in i väggen med ansenlig intensitet. 😎

“Tyst, matte! Jag Hör Saker™️!”

Planen funkade. Vi kunde arbeta med att “skritt” betyder att man fortfarande faktiskt håller på med ridning, även om skritten kommer efter trav och galopp, och även om jag har kontakt i tyglarna och gör såna konstiga saker som att “svänga” och sånt.

Jag tror baske mig att jag mestadels lyckades undvika att börja gunga i sadeln också!

Glad ryttare, och glad häst. Och jag var nog bara i vägen en enda gång, när jag inte fattade att ett ekipage var på väg mot en bom. Ganska bra statistik.

Så att, det är inte fel att “fuska” ibland. 😉

Leave a Reply