Markarbete-/hoppträning för Eamon Hickey (Höst 2017, dag 45)

Söndag, och dags att hoppa, igen!

Svullnaden på Donnas rygg (insektsbetten) hade inte gått ner alls. Jag kunde dock konstatera att hon inte hade ont där. Hon tyckte snarare att det var skönt när jag grejade kring området. Det kliade tydligen en del, kunde hon berätta.

Jag skippade filtpadden med hål i – det var svårt att få den att ligga kvar på rätt plats – och körde istället med fårskinnspadden underst, mot Donnas rygg. Det fungerade alldeles utmärkt.

Först värmde vi upp lite i paddocken. Före oss hoppade en ponnygrupp. Vår grupp bestod av mindre rutinerade ekipage; Donna och jag, en unghäst, en stallkompis, samt en ridskolehäst med en ridlärare på ryggen. Samma ridlärare som hade hållit i hoppkursen på fredagen, faktiskt. 🙂

Banskiss
Ritad av Eamon Hickey

Vi började med ett kort litet prat, och fick andas djupt och slappna av, innan vi körde igång med ett markarbete vars fokus låg åt framridningshållet.

Travbommar på medellinjen var första övningen. Först i skritt, för att få till svängandet, sen i trav, sen med övergångar till skritt över bommarna, sen som på bilden nedan:

Grönt: skritt
Blått: trav
Rött: galopp

Därefter travade vi på volt i tre växlar – växel 2, som var vanlig arbetstrav, växel 1 som var lååångsam trav, och tredje växeln, snabbare trav.

När det var klart hade vi alltså gått igenom alla viktiga ingredienser: svänga, övergångar (kvickhet i respons på skänkel för vår del), och tempoväxlingar. Därefter hoppade vi lite, och fick bland annat tänka på att försöka andas…

Hoppandet gick bra för oss, särskilt vår sista långsideslinje där jag äntligen slappnade av tillräckligt för att vara med i ridningen; följsam men också med inflytande över takt och tempo. Några av oss hoppade lite mer, men jag kände mig nöjd och glad och relaxad, och stod över sista rundan.

Avslappnade och nöjda med oss själva 😊

Det var roligt, och en väldigt sympatisk stämning – Eamon var mycket noga med att det skulle vara lugnt och avstressat utan att för den skull vara slappt och såsigt.

Det främsta jag tar med mig från denna träning är:
* Andas och fokusera på uppgiften.
* Tänk växlar i traven (detta hjälper mig att inte komplicera saker i onödan – om jag tänker “kort trav”, “arbetstrav” och “mellantrav” börjar jag konstra i sadeln helt i onödan).
* Snabb respons för skänkeln är viktigare än “springa fort” i uppvärmningen.

Nästa grupp bestod av tävlingsekipage. De fick lära sig hur man sitter upp… 😉

Efteråt hann jag titta lite på nästa grupp medan jag väntade på att kunna hjälpa till att “städa undan” hindren. Nu var det vana hoppekipage som alla tävlar, och det var givande att se dem. De hoppade förstås högre och mer än vi hade gjort, men grundtankarna var i princip desamma.

Jag ser fram emot att kunna vara med på en till Hickey-träning snart, jag behöver den här “terapi-biten” med tankarna och avslappningen och enkelheten runt omkring det hela. 😃

Donna verkade också nöjd, särskilt med sig själv. Som alltid. 😁

Leave a Reply