Försiktig glädje (Höst 2016, dag 11)

Jag kom till stallet precis lagom för att preppa Donna för hagen. (Lindor av, liniment på, etc.) Vädret idag var rätt trevligt, solen sken men det var fortfarande hyfsat kallt.

"Det här vädret godkänner jag !"
“Det här vädret godkänner jag !”

Jag mockade, fortsatte dona med utrustning, funderade över hur jag ska välja tandläkare (lutar åt att försöka få det mest praktiska helt enkelt, vad nu det månde vara), funderade över om jag inte ska fråga veterinären om han kan skölja tårkanal här på plats (så att hennes kroniskt rinnande högeröga får en chans att kanske äntligen bli bra), och kom på att jag måste beställa extratjänsten “ta av benskydd före utsläpp”. Hur det nu är, så är det inte så svårt att få fem timmar att flyga iväg när man är i stallet. ☺

Jag läste också några olika sidor om hur man rycker man på bästa sätt. Hade en plan om att påbörja det jobbet idag. BoT-tillvänjning skulle hon nämligen få efter intaget, så det kändes inte som läge att försöka ge sig ut på någon längre promenad – hellre pyssla med stallbundna aktiviteter.

Darma longeras. Spännande grejer!
Darma longeras. Spännande grejer!

Som syns på bilden ovan löste Donna “vad ska vi hitta på idag”-problemet genom att ge sig själv en ordentlig lerbehandling. 😂

Annars börjar hon bli rastlös i hagen – Balder står ofta långt bort och kommer inte fram och hälsar fast hon gnäggar och gnäggar efter honom… Imorgon ska vi därför släppa Balder i bortre hagen och Donna i mellanhagen – då kan hon se honom hela tiden och dessutom kommer hon att vara närmare Caizer (som är en nästan-granne i stallet också). På sikt vill jag förstås att hon får gå med en eller flera hästar i samma hage (visst har jag redan skrivit det här?) men det är svårt att få ihop pusslet innan alla är hemma från sina betesperioder.

Jag tog in henne, sanerade bakbenen … Och blev tvungen att stanna upp, och känna efter, igen och igen. Hennes vänstra kota var sval! Även i kallt väder och lerig blöta har den hela tiden varit noterbart varmare än högerkotan, men idag var den tamejfan sval! 😱💖🎆 Jag fattar såklart att det inte betyder “Åkaj, nu är hon frisk och allt blir bra”, men det var ändå så vansinnigt skönt att känna det. Det måste ju ändå vara ett till litet steg i rätt riktning (även om hon säkert är varmare i den kotan imorgon igen).

Så, jag väntade tills benen var torra, satte på BoT-skydden och sen gick vi till uppställningsspiltan för att sanera resten av henne… Hon fäller ganska mycket, så jag tog en stund med massageborsten efter att ha magic-brushat bort lerlagret. Hon protesterade lite, men fann sig efter en stund, och vände huvudet mest för att kolla vad jag gjorde. Jag lät henne nosa på borsten, och då gjorde hon en helt ny grej – hon tryckte en näsborre mot den och stod kvar så. Länge. Så länge så att det var jag som avbröt, för att kunna fortsätta borsta.

Detta gjorde hon om varje gång jag testade. Jag förstår henne – borsten är gjord av gummi och har just nu den där underbara, söta, lite vaniljliknande latexdoften som jag själv älskar. ☺

Kanske ska tillverka en latex-catsuit åt henne ändå… 😉😜

Sovkudde, eller nåt (massageborste)
Sovkudde, eller nåt (massageborste)

Efter en timme var hon dugligt ren, och jag hade inte hunnit börja jobba med manen. Det får bli en annan dag. En dag utan lerbad, till exempel. Jag tyckte att vi behövde komma ut och lufta oss åtminstone lite, så jag slängde på ett par framskydd och ett träns. Under tiden fick Wilda en ordentlig dusch i spolspiltan mittemot oss. DET var det roligaste Donna sett på länge! Tefatsögon och spetsade öron (men ingen rädsla). Hon var bara jättesöt. 😍😃

Vi njöt i kvällssolen, så det blev tjugo minuter lugn promenad inklusive en minuts betande vid campingen.

"Hinner inte hälsa, måste ha salt NU!"
“Hinner inte hälsa, måste ha salt NU!”

Jag dröjde mig kvar till sent, eftersom jag skulle byta BoT till lindor för natten, och samtidigt ville att hon skulle få så lång tillvänjning som möjligt. Det var trevligt, för jag hann prata lite med folk i min “adoptivgrupp” – gruppen jag oftast köpte lektioner i under förra året. ☺

När jag tog av skydden utstrålade de så mycket värme så att det kändes i luften. Undrar om hennes ben kan råka bli kokta när hon ska ha dem en hel natt… (⬅ Ett skämt. Ni behöver inte förklara varför det inte kan hända. 😆 )

Mysmule!
Mysmule!

Så, ja, bra dag idag. ☺

Leave a Reply